|
Bevalling
|
© De onderstaande basistekst is met toestemming overgenomen van Cattery LJ Bengals en aangepast naar eigen ervaring.
|
De bevalling nadert
Hoe kunnen we merken dat de poes gaat bevallen? Dit verschilt echt van kat tot kat. Bestond er maar zoiets als een kant en klare handleiding...
|
Een aantal kenmerken
|
Bengalen bevallen ergens tussen de 61-69 dagen na de eerste dekking. Wanneer de bevalling gaat beginnen daalt haar lichaamstemperatuur, kan ze wat uitvloeiing hebben en zal poeslief haar plekje opzoeken. Dit zal regelmatig niet de plaats zijn die je zelf uitgekozen hebt. Meestal geniet het bed, de bank, de kledingkast of een andere gekke hoek de voorkeur. In discussie gaan helpt meestal niet, zolang de bevallingsplaats niet te onbereikbaar en te koud is, laat haar maar lekker doen. Verplaatsen kan altijd een aantal dagen na de bevalling nog.
Zorg in ieder geval voor goed licht, rust en ruimte voor jezelf. Sommige poezen echter verdragen geen licht tijdens de weeën. Een zaklampje kan uitkomst bieden. |
De materialen
De benodigde bevallingsmaterialen liggen klaar. Welke dit zijn is naar eigen inzicht. Natuurlijk kunnen er altijd dingen zijn waarvan iemand anders wel de noodzaak inziet, handel hierin naar eigen inzicht en volg eventueel adviezen op van andere fokkers.
Wij hebben in ieder geval de volgende materialen klaar liggen: |
|
De bevalling
Poes ligt met weeën op de plek naar keuze en je zit er naast, lichtelijk zwetend van inspanning, terwijl je nog niets gedaan hebt. Meestal zal alles goed gaan. Ook een onervaren poes zal meestal op haar instincten vertrouwen. Een onervaren poes kan wel eerder in paniek raken omdat dit voor haar de eerste keer is. Kijk naar je poes en ze zal aangeven wat ze wil. Een verzachtende hand op de buik, een kriebel achter haar oor, duisternis of wegwezen. Niet elke kat wil dat je erbij bent. Volg haar hier in. Houdt er rekening mee dat de poes haar pijn op jou kan afreageren en laat dit toe.
Wanneer de echte persweeën beginnen zul je dit goed zien aan de poes, ook zal ze het laten horen. De buik zal sterk samentrekken. Uiteindelijk zal er een vruchtblaas verschijnen, die meestal kapot gelikt wordt door de moeder. Uiteindelijk volgt een kopje of, als je pech hebt, een staartje en 2 pootjes. Vaak worden er ongeveer evenveel kittens in stuitligging geboren als in normale houding. Indien nodig kan je meehelpen door zachtjes mee te trekken tijdens een wee, maar doe dit pas als de kop er geheel uit is. Het meetrekken doe je schuin naar de achterpoten toe. Niet horizontaal of naar boven dus! Wanneer het een stuitbevalling is, wacht dan tot de achterpoten en staart er minstens tot aan het de aanzet van de staart eruit is (begin kontje dus). Doe dit echt met beleid en alleen als de poes het toelaat! Je wilt vanzelfsprekend voorkomen dat ze inscheurt. Als het te lang duurt en de pootjes blauw-paars worden, grijp dan zeker in.
|
Na de eerste perswee, in geval van het eerste kitten in het nest, dient het kitten binnen een uur geboren te worden. Deze tijd verkort zich tot een half uur bij een volgend kitten. Let wel, deze tijd gaat tellen vanaf de 1e perswee! Tussen 2 kittens kan gerust een aantal uur zitten, soms zelfs een halve dag. Zolang er niet geperst wordt is dit geen extreem probleem. Houdt wel de dierenarts hiervan op de hoogte. Sommige katten stoppen met de bevalling wanneer het onrustig in huis wordt. Zolang er nog niet geperst is zonder dat er een kitten geborenwerd, kan je ervan uit gaan dat zodra het rustig wordt in huis, of het donker wordt, de kat verder gaat. Probeer zoveel mogelijk de rust te bewaren tijdens de bevalling en ga niet slepen met de moeder of de kittens. Dit kan veel stress veroorzaken waardoor de bevalling kan stoppen.
Het vruchtwater is soms wat groen van kleur. Dit is afgebroken bloed. We zien dit vaak bij poezen die overtijd zijn, dus die enkele dagen na de uitgerekende datum bevallen. De uitvloeiing mag nooit stinken. Is dit wel het geval, dan moet je contact opnemen met de dierenarts! Utero mag nooit gegeven worden voordat het eerste kitten is geboren. Het kan een zetje geven bij 2e of verdere kittens om de weeën sterk genoeg te houden of te stimuleren. Het kitten is geboren. Meestal zal de poes het grootste deel van het werk op zich nemen.De moeder zal de placenta haastig opeten en tegelijkertijd de navelstreng doorbijten. Het kan even eng zijn of ze wel op tijd ophoudt met schrokken want aan het andere einde van de navelstreng zit het kitten nog vast. Toch zal ik altijd zorgen dat ik direct het vlies om de kop verwijder en met de pink even het bekje navoel. Wanneer een kitten flink piept is het meestal in orde. In het geval dat de moeder niet zelf de navelstreng doorbijt, knijp ik hem, wanneer hij niet meer naklopt, op 2 cm van de buik van het kitten gedurende minimaal 30 seconden heel vast tussen mijn nagels zodat de doorbloeding stopt. Als hij nog niet breekt door mijn nagels, knip ik aan de kant van de placenta de navelstreng door terwijl mijn nagels hem nog dichtdrukken aan de kant van het kitten. Mocht het nog bloeden, dan bind ik de navelstreng strak dicht met flosdraad. Het uiteinde van de navelstreng krijgt altijd een tipje betadine o.a. om een mogelijke streptokok infectie te voorkomen. Kijk na de geboorte of het kitten levendig is en of er geen slijm of vocht in de luchtwegen zit. Dit kan je horen aan een rochelend geluid bij het kitten of je ziet het kitten 'bellen blazen'. Is dit het geval, veeg dan het kopje goed schoon en droog terwijl u het kitten met het kopje en de neus naar beneden laat hangen of gebruik een slijmzuigertje. Controleer, als de moeder het toelaat, de placenta op onregelmatigheden en bied deze alsnog aan. Het opeten van de placenta is zowel wee-opwekkend als melkgiftstimulerend. Tel alle placenta's. Voor elk kitten moet er 1 zijn. Bij meer dan 4 kittens kan het opeten van alle placenta's wel enigszins laxerend werken. Hierna weeg je snel het kitten, spiek even naar het geslacht en leg het terug bij moeders. Alle gegevens noteer je in een schrift, zodat dit naderhand ook nog duidelijk is. Het eventueel merken doe je met nagellak, bij voorkeur op de onderzijde van een pootje of op een nageltje. Het geboortegewicht van bengalenkittens is o.h.a. lager dan bij andere rassen. 80 gram is een prima gemiddelde. Wanneer de moeder druk is met persweeën voor een volgend kitten, leg je de al geboren kittens tijdelijk even op een warme ingepakte kruik. De kruik moet lekker warm zijn maar zeker niet snoeiheet! Daarna leg je alle kittens weer aan. Meestal moet je ze echt aan een tepel leggen en wachten totdat ze toehappen.
Wanneer alle kittens zijn geboren laat de moeder en kroost lekker met rust. Als de moeder moeite heeft de kleintjes te accepteren, kun je wat boter of room (op kamertemperatuur) op de vachtjes van de kittens smeren, zodat de moeder de kittens zal gaan likken.
Ik verschoon het kraambed niet. Als het erg bloederig of nat is, leg ik er een schone droge doek overheen. Doeken die ik heb gebruikt om evt. de vloer weer wat te fatsoeneren, laat ik liggen. Ook verplaats ik de komende dagen het nest liever niet. De geur moet namelijk voorlopig even in en rond het nest blijven. Dit geeft de minste kans op verstoting, rusteloos slepen en stress. Ook wil je eerst zeker weten dat alle kittens netjes drinken. Kittens die smakkende geluidjes maken en niet verontrustend piepen, drinken meestal goed. Wanneer dit het geval is kun je zelf ook even je ogen sluiten. Nadat mama nog wat lekkers te eten heeft gekregen natuurlijk. Breng dit in het kraambed, want doorgaans verlaat ze dit de eerste tijd niet. Zet nog een schone kattenbak in de buurt. Persoonlijk gebruik ik een bak zonder kap want het zal niet de eerste keer zijn dat ik na een dag moeder met een aantal kittens in de kattenbak vind en de andere kittens eenzaam in de bevallingsdoos. Een bevallen poes mag nog een 5 tot 8 dagen wat rood blijven vloeien. Daarna wordt het helder en na maximaal acht tot tien dagen verdwijnt het. Is het te veel, gaat het vies ruiken of duurt het te lang, dan kan zijn dat er een kitten in de baarmoeder is achtergebleven of dat baarmoeder en/of het geboortekanaal beschadigingen hebben opgelopen. Dan is er een injectie nodig om de baarmoeder weer goed te doen slinken. Uiteraard houd je de komende tijd moeder en kittens goed in de gaten. Ze zeggen wel eens dat het niet ongewoon is indien een onervaren moeder haar hele eerste nest verliest. Wanneer jij als fokker weet wat je moet doen en wat vooral niet, op tijd weet in te grijpen mocht het wel fout gaan, dan is dat in principe helemaal niet aan de orde!
|
Wat kan er fout gaan?
|
|
Meer lezen? Met je bengaal fokken Marble fokken genetica |
Cattery Ifness maakt haar content zelf, of gebruikt een bronvermelding met toestemming. Neem je content over, ook al herschrijf je het, een bronvermelding is wel zo netjes! Wie geen bronvermelding vermeldt, schendt het auteursrecht en is strafbaar. Te gebruiken link:
<a href="http://www.ifness.com/bengaal">© Cattery Ifness</a>
|