PK-Def
Pyruvaat Kinase deficiëntie, kortweg PK-Def. Een erfelijke dodelijke bloedziekte bij bengalen waar cattery Ifness helaas als eerste bewezen mee te maken hebben gehad. Van origine bekend bij de Abessijn.

Bij hybride kruisingen waarbij de bengaal is gebruikt, kan het zeer zinvol zijn hiermee rekening te houden en te laten testen.

Nadat onze bengaalkater als eerste bengaal in de wereld als lijder getest bleek te zijn en Pixie drager, heb ik mij heel sterk gemaakt voor meer bekendheid te geven aan deze ziekte. Fokkers gingen geschrokken in Nederland ook testen. Toen daar de resultaten langzamerhand van naar voren kwamen, is het internationaal overgewaaid. Weet dat de cijfers er ondertussen niet meer om liegen. Meer dan 30% van de bengalen blijkt drager te zijn.
Dragers worden NIET ziek, hebben nergens last van en zullen een normaal gezond leven hebben als ieder ander kitten.

De symptomen die passen bij lijders van Pyruvaat Kinase deficiëntie zijn op de eerste plaats alle tekenen die passen in het beeld van bloedarmoede. Deze tekenen kunnen echter erg variabel zijn en soms ook vrij vaag en met periodes terug komen en weer verdwijnen. Een gebrek aan eetlust, met als gevolg gewichtsverlies, sloomheid of duidelijk minder actief zijn, verlies aan kracht en een algehele indruk van moeheid of lethargie kunnen voorkomen. De slijmvliezen zijn vaak erg bleek en soms dus zelfs wat gelig gekleurd (met name het oogwit). Ook de urine kan donkerder dan normaal van kleur zijn. Daarnaast is de milt vaak vergroot, zelfs zo groot dat de buikomvang zichtbaar is toegenomen en ook duidelijk voelbaar is voor de dierenarts. Ook bij autopsie op lijders aan Pyruvaat Kinase deficiëntie valt deze grote milt vaak als eerste op, naast de andere tekenen van bloedarmoede in het lichaam.

Bron http://www.causus.be/doorverwijzing.cfm?Id=166

Pk-Def is nog redelijk onbekend en wordt vaak aangezien voor FIP.

Foktechnisch gezien is dit een erg ‘simpele’ ziekte. Dragers (en vrije katten uiteraard) hebben nergens last van en dankzij de makkelijke en eenmalige DNA-test is het heel eenvoudig te voorkomen om lijders te fokken. Wat dat betreft is PK-Def een peulenschil vergeleken bij bijv. HCM.


Uit de combinaties
drager (N/K) x drager (N/K) krijg je 25% lijders (K/K) Die combinatie maak je dus niet.
drager (N/K) x lijder (K/K) krijg je 50% lijders (K/K) Die combinatie maak je dus niet.
lijder (K/K) x vrij (N/N) krijg je 100% dragers (N/K) Maar die zijn dus niet ziek.
drager (N/K) x vrij (N/N) krijg je 50% dragers (N/K) en 50% vrij (N/N) En die zijn dus ook niet ziek.

Testen via een simpele wangslijmswap kan hier:
UC Davis
Langfordvets

Facebook community met testresultaten internationaal:
PK-Deficiency and Bengals

Lees ons verhaal hier:
326 PK-Def nachtmerrie
330 PK-Def roddelen
357 Tino man af

Met heel veel dank aan Renate Mock voor haar realisatie dat het wel eens mogelijk kon zijn. En heel veel dank aan Irene van Belzen voor het ons op de hoogte brengen.

Cattery Ifness maakt haar content zelf, of gebruikt een bronvermelding met toestemming. Neem je content over, ook al herschrijf je het, een bronvermelding is wel zo netjes! Wie geen bronvermelding vermeldt, schendt het auteursrecht en is strafbaar. Te gebruiken link:

<a href="http://www.ifness.com/bengaal">© Cattery Ifness</a>